Autostrada повністю завершила будівництво мостового комплексу на Десні біля Чернігова

image
628-метрова споруда вже стала новою візитівкою Чернігова та має важливе значення для відновлення та розвитку регіону. Це найкоротший шлях з київської траси прямо в центр міста. Рух першою чергою було запущено ще в травні. Відтепер працюють обидва проїзди моста - на дві смуги в кожну сторону.
Перш ніж почати будівництво, ми забезпечили тимчасовий проїзд, відновивши старий міст, зруйнований росіянами у березні 2022 під час облоги Чернігова. Для цього розчистили дно Десни від уламків - підняли з води 400-тонні шматки металевих конструкцій. Піротехніки підривали їх під водою. Водолази розрізали ці замулені конструкції на 11-метровій глибині. Ми навіть сконструювали спеціальний тяговий пристрій, щоб дістати з річки ті уламки, які неможливо витягнути будь-яким іншим способом. 
Всього за 5 місяців інженери проєктного інституту “Автострада” розробили проєкт нового моста. Його спорудження тривало майже 2 роки - за системою DESIGN&BUILD, яка дозволяє проєктувальникам та будівельникам працювати паралельно. Це надкороткі терміни. Зазвичай 2 роки триває тільки проєктування таких об’єктів!
Мостовий комплекс на Десні поєднав у собі всі технології будівництва доріг та мостів. Щоб забезпечити рівень судноплавства, висоти води та всі геометричні параметри, найдовший 106-метровий прогін над руслом річки зробили металевим без опор у воді. Балки для цього прогону були виготовлені з останньої довоєнної партії металу легендарної маріупольської “Азовсталі”.
Монолітними залізобетонними виконано прогони мосту над берегами. При спорудженні цих прогонів ми використали конструкції пост-напруженого бетону. Оскільки цей міст має унікальну форму - з віражами та поширеннями - саме ця технологія дозволила реалізовувати складні архітектурні рішення. Пост-напружена конструкція легша, міцніша, довговічніша та естетичніша.
Інженери продумали кожну деталь цього моста. Зробили його комфортним для всіх. Місцеві жителі можуть виїхати у будь-якому напрямку завдяки розвʼязкам з обох сторін моста, скористатися підземним переходом, велодоріжками та проїздами для маломобільних осіб. Житлові будинки поряд з мостом захищені шумозахисними екранами. На мачтах освітлення встановлено декоративні скляні панно із зображенням історичних пам’яток Чернігова.
Мостовий комплекс оснащено системою моніторингу, яка контролює стан елементів конструкції під час транспортного навантаження, та метеостанцією, що фіксує та відображає на табло температуру дорожнього покриття, погодні показники, сповіщення про ДТП, обмеження руху тощо.
Щоб реалізувати цей обʼєкт, фахівці Autostrada працювали цілодобово - у дві зміни по 1000 людей кожна. Було задіяно сотні одиниць власної техніки: бурові установки, палебійні машини, плавзасоби. Зокрема - зібрано унікальний козловий кран висотою 24 м та вантажопідйомністю 100 тонн. Ми жодного разу не зупиняли роботи навіть в умовах відсутності фінансування і найбільшого паводку на Десні за останні 130 років, коли річка затопила увесь будівельний майданчик і працювати можна було лише з плавзасобів.
17 жовтня 2023 мостовий комплекс на Десні було внесено до Книги рекордів України. Мостобудівельники Autostrada забетонували найдовшу суцільну монолітну прогонову будову довжиною 122,493 м. Цей процес тривав безперервно майже 2 доби.
Перед запуском руху мостовий комплекс успішно пройшов спеціальні випробування, які підтвердили точність розрахункових параметрів.
Термін експлуатації нового мосту – не менше 100 років!